БОБ ПО ЧОРБАДЖИЙСКИ
продукти
3 с.л.
олио
1 щипка
чубрица
1 с.л.
червен пипер
1 ч.л.
сол
2 ч.л.
универсална подправка
600 гр.
свинско месо
1 щипка
джоджен пресен
3 бр.
домати
2 бр.
моркови
2 гл.
лук кромид стар
1 бр.
червени чушки
500 гр.
фасул зрял
Начин на приготвяне
Почистеният и измит боб се накисва в тенджера със студена вода за 12 часа/една нощ/. Вари се на тих огън, когато зърната поомекнат, се прибавят нарязаните на дребно лук и моркови.
Месото се измива, подсушава се с кухненска хартия, нарязва се на кубчета и запържва в 2 с.л. олио.
Оставя се под капак да се задуши около 15-20 минути на слаб огън и се прибавя в боба
Добавят се универсалната подправка, нарязаната на дребно чушка, подправките и вареното продължава до готовност на месото.
Добавят се нарязаните на дребно домати или разтвореното в 2-3 с.л. вода доматено пюре.
В останалото олио се запържва 1 с.л. червен пипер и се прибавя към боба.
Варенето продължава още 10-15 минути.
Бобът може да се поднесе поръсен със ситно нарязан магданоз или стрита люта червена чушка.